loader image

Samengeperst stropaneel

De geluidsisolatie bij uitstek, het Stramit stropaneel, zorgt voor een geluidsreductie van minimaal 29 dB. En dit zonder geluidsbrug, in tegenstelling tot een gipskarton/staal/rotswolwand. De panelen zijn veel eenvoudiger te installeren.

Een houten basis, een paar nietjes, het paneel, en u kunt uw bouwplaats beginnen. In eenvoudige dikte zonder extra coating is de door de fabrikant aangekondigde vermindering van het geluidsniveau minimaal 29 decibel. Maar in dubbele dikte wordt een drastische vermindering van minimaal 49 decibel voorgesteld.

Geluidsreductie van 29 tot 49 decibel
Samengeperst stropaneel Stramit

De voordelen van Stramit gecomprimeerde stropanelen

Een doelgerichte ondersteuning met een zeer solide reputatie

Stijve panelen van samengeperst stro worden veel gebruikt in boogschuttersclubs. Hun dichtheden worden individueel berekend om hun kwaliteit te waarborgen. En dankzij deze erkenning worden ze gebruikt in boogschutterswedstrijden. De schietschijfsteunen, wanden en schietheuvels van samengeperst stro zijn volledig in overeenstemming met de logica van een natuurlijke, milieuvriendelijke sportactiviteit. De stramit is dus niet bang voor schokken.

Regulering van de luchtvochtigheid in huis

Het paneel regelt de luchtvochtigheid in de woonkamers. Gezien het feit dat elke mens gemiddeld twintig liter waterdamp per dag produceert, is dit geen onbelangrijk probleem. Het paneel zal dus een deel van de luchtvochtigheid terugbrengen wanneer de lucht te droog is, en het zal de migratie van een deel van deze luchtvochtigheid mogelijk maken wanneer deze te hoog is en op voorwaarde dat er luchtdoorlatende wanden ontstaan. Deze kwaliteiten worden natuurlijk ideaal gecombineerd met een kleipleisterafwerking.

Innovatieve techniek voor het gebruik van stroplank in de ecologische bouw

Het stropaneel kan worden gebruikt als een zelfdragende constructie in combinatie met een interne wegwerpbank met hennepbeton dat van buitenaf wordt besproeid. Dit is een innovatieve bouwmethode. De hoge snelheid van deze techniek wordt gecombineerd met een gunstig ecologisch evenwicht. De hoge duurzaamheid van het stropaneel zorgt ook voor bescherming tegen knaagdieren en insecten en dit zonder behandeling!

Een paneel dat weinig zuurstof bevat

Dit bouwpaneel is brandwerend omdat het door het hete extrusieproces sterk is samengeperst door de in het stro opgesloten lucht uit te stoten. Het is dus laag brandbaar. Een soortgelijke, gemeenschappelijke ervaring is het proberen te blussen met een gesloten boek, wat niet voor de hand ligt. Maar als je daarentegen de pagina’s scheidt, is het papier snel ontvlambaar. Omdat dit de beschikbaarheid van zuurstof voor de verbranding van brandstof heeft vergroot. De brandwerendheid van het paneel alleen al is meer dan 30 minuten. Het paneel is alleen gecertificeerd voor 30 minuten tot BS 476 (UK), klasse EI30 – EI45 – M3 (F).

Stramit gecomprimeerde stroplank samenstelling

Het gecomprimeerde stropaneel in enkele cijfers

 • Oppervlakte: 3m²
 • Breedte: 120cm
 • Lengte: 250cm
 • Dikte: 58mm
 • Thermische weerstand: R=0,5686 m² K/W
 • Warmtegeleidingsvermogen: λ=0,102 W/mK
 • Specifieke warmte: ± 1700 J/kg.K
 • Permeantie: μ = 13,1

We zijn verre van een superisolator, maar we mogen niet uit het oog verliezen dat het in de eerste plaats een bouwpaneel is, en dit is een geweldige prestatie. Het heeft ook de mogelijkheid om de hygrometrie van ons huis te regelen.

Een lokale aanpak dankzij een gemobiliseerde sector

Stramentech werd mogelijk gemaakt dankzij de onvoorwaardelijke steun van de hele industrie. En ook dankzij de collectieve wil van de lokale en interprofessionele ontwikkelingsactoren in de regio’s Indre en Berry. Dit avontuur heeft de betrokken actoren samengebracht en komt uit verschillende en vooral complementaire achtergronden. Ontdek onze winkeliers in België en Frankrijk. De strovoorraad komt uitsluitend uit een straal van 100 km. Dit wordt verzekerd door Biomasse Energie Berry, die regionale strohandelaren samenbrengt. Er wordt speciale aandacht besteed aan recycling in elke fase van de levenscyclus van het product:

 • het koord van de strobalen wordt teruggestuurd naar een recyclagelijn
 • fijn stro en afval wordt gerecycleerd in de productiemachine
 • strostof wordt gebruikt voor het composteren er wordt verder onderzoek gedaan naar het gebruik van residuen als brandstof voor verwarming of voor het voederen van dieren
 • ten slotte is het bouwplaats-afval, ter attentie van de eindgebruikers, volledig composteerbaar
Lokale landbouw voor het oogsten van stro